söndag 25 oktober 2009

Nej till nollavtal

Nuvarande löneavtalet för anställda i kommun och landsting är inne på refrängen och ett nytt avtal ska förhandlas fram nästa år. Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) chefsförhandlare Ingela Gardner Sundström har uttryckt att hon helst ser ett nollavtal, d.v.s. att det ska inte som i SKTFs nuvarande avtal finnas något golv (3 procent) utan detta ska helt göras upp mellan de lokala parterna (varje kommun och landsting för sig mot de lokala fackliga organisationerna).

Till min glädje uttrycker SKTFs chefsförhandlare Anders Hammarbäck i senaste numret av SKTF-tidningen att man inte tänker acceptera ett nollavtal, han hänvisar bl.a. till Lärarförbundet som hade ett sådant avtal för några år sedan och det slutade med ett riktigt fiasko.

Jag kan bara tänka mig vilken chans lokala arbetsgivare ser att hålla nere löneökningarna om vi tecknar ett nollavtal, särskilt idag när vi är inne i en ekonomisk kris. Men facket får aldrig acceptera att medlemmarna tar hela smällen när det gäller besparingar, man kan faktiskt spara på ett smart sätt och nyckeln är att involvera personalen i besparingsprocessen. De som arbetar i vardagen kan hitta de kreativa lösningarna och effektiviseringarna som gör att man inte behöver fundera på att lägga ned verksamheter eller sänka löner. Så glöm nollavtal och släpp istället loss medarbetarna, då blir det lättare att hitta de smarta besparingarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar