måndag 1 augusti 2011

Ställ krav på skattefinansierade föreningar

Statsrådet Stefan Attefall (kd) uttalar i dagens SvD att han inte ser några problem att religiösa samfund som diskriminerar HBT-personer lyfter statliga bidrag (som ju är finasierade av skattebetalare). Han hänvisar på ett luddigt sätt till åsiktsfrihet och att det måste vara okej att inte ha samma åsikt som staten har. Hade han haft samma åsikt om ett religiöst samfund nekad en person medlemskap utifrån någon annan diskrimineringsgrund, exempelvis kön, funktionshinder, ålder, eller etnisk bakgrund?

Förutom att jag tycker att det är ytterst anmärkningsvärt att en minister uttalar sig på det här sättet så tycker jag också att stat, kommuner och landsting borde ställa krav på alla föreningar som får skattefinansierade bidrag att de respekterar alla människors lika värde och att de måste bedriva ett arbete för att motverka diskriminering. Kan inte föreningen acceptera det skall den heller inte ha något bidrag från skattebetalrna.

Jag tycker dessutom att detta ska gälla samtliga föreningar, inte bara religiösa. Ett aktivt jämställdhets- och MR-arbete inom idrottsrörelsen skulle ju verkligen vara önskvärt. Tänk om Göteborgs politiker skulle våga ställa den typen av krav på exempelvis IFK Göteborg och Frölunda Indians, mina egna favoritlag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar