lördag 6 augusti 2011

Facket, feminismen och queer


Igår deltog jag i SKTFs paneldiskussion "Facket, feminismen och queer" tillsammans med Ulrika Hagström som arbetar som utredare på TCO och frilansjournalisten Åsa Petersen, författaren bakom "Mitt queera hjärta". Diskussionen leddes på ett utomordentligt sätt av Andreas Brömster (som till vardags arbetar som utbildningssamordnare på SKTF), och publiken var väldigt aktiv och ställde många frågor.

Det var verkligen roligt att få delta i samma panel som Ulrika och Åsa, två kloka och engagerade personer som jag respekterar och beundrar mycket. Åsa lyckades på ett förståeligt sätt förklara vad begreppet "queer" är (vilket jag själv inte tycker är alldeles enkelt). Hon sa bl.a. att det är ett förhållningssätt som kritiserar den starkt rådande heteronormen som inenbär att de flesta förutsätter att alla människor är heterosexuella vilket är oerhört exkluderande. Ulrika talade om feminism och sa att hon inte tycker det är okej att det finns så många tolkningar av vad ordet "feminism" betyder. Hon hänvisade till definitionen av ordet i ordboken och sa också att kan man svara ja på frågorna "Ser du att det finns strukturer i samhället som gör att kvinnor är underordnade män?" och "Vill du förändra detta?" så är du feminist. Hon menade också att en man som inte är feminist därmed spottar kvinnor i ansiktet, och kvinnor som inte är feminister spottar sig själva i ansiktet. Jag håller med henne!

Jag fick berätta om varför feminism, queer och HBT-personers rättigheter också är viktigt fackliga frågor, och om hur SKTF arbetar konkret med alla människors lika värde. Jag sa bl.a. att det är viktigt att vi tar makten över vår viktigaste arena - arbetsplatserna - och försöker se till att våra arbetsgivare tillsammans med sina medarbetare arbetar förebyggande för att diskriminering aldrig uppstår. Detta är oerhört viktiga fackliga frågor eftersom det också handlar om arbetsmiljö, d.v.s. hur vi har det på jobbet. Och det innebär bl.a. att man inte får exkluderas från arbetsplatsens gemenskap eller karriärmöjligheter på grund av att man är HBT-person (eller utifrån någon av de andra diskrimineringsgrunderna).

Åsa sammanfattade diskussionen med att påtala det fantastiska i hur många sätt det faktiskt går att engagera sig för alla människors lika värde - både genom att agera på sin arbetsplats, i en förening eller genom sitt eget beteende och bemötande av andra människor. Så engagera dig du också, det är enkelt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar