fredag 26 augusti 2011

Funktionell kompetens är lika viktig som formell kompetens

I veckan deltog jag i en mycket intressant diskussion som handlade om vad kompetens är, och hur man tar tillvara på olika kompetenser på bästa sätt. Oftast likställer man kompetens med utbildning, det vill säga formell kompetens. Men hur värdesätter vi den funktionella kompetensen som handlar om hur vi använder våra kunskaper och erfarenheter i praktiken? Utbildning är oerhört viktigt, men den funktionella kompetensen är minst lika viktigt.

I Göteborgs Stad finns ett internt utbildnings-/utvecklingsprogram som heter "Morgondagens Chef", och som syftar till att hitta morgondagens chefer bland stadens befintliga medarbetare. Staden är duktiga på att rekrytera in kompetens utifrån, men inte lika duktiga på att ta tillvara på den kompetens som finns i den egna organisationen. Jag tycker att "Morgondagens Chef" är ett strålande initiativ, men i många förvaltningar är ett av kriterierna för att ens komma på fråga för att bli uttagen till programmet att man har en akademisk examen. Det är viktigt med utbildning, men det synsättet gör också att Göteborgs Stad missar att ta tillvara på många personer som skulle kunna bli alldeles utmärkta chefer. Jag säger absolut inte att man skall ta bort utbildningskraven på chefer, men det skall inte vara så fyrkantigt att man automatiskt sorterar bort massor av guldkorn. Jag kan nämna en hel del chefer i vår stad som inte har någon akademisk examen i grunden, men ändå är duktiga ledare som är uppskattade av sina medarbetare och vars verksamheter når goda resultat. Jag tycker att det borde finnas utrymme att ta tillvara på alla personer som visar att de har goda ledaregenskaper, och sedan se till att de skaffar sig den nödvändiga formella kompetensen genom att man exempelvis får läsa in den på en del av sin arbetstid.

Göteborgs Stad har ett enormt rekryteringsbehov av chefer, och kommer fortsätta att ha det under de närmaste åren. Då måste man se till att ta tillvara på de duktiga medarbetare man har. Då tar man också steg fram i sin strävan att vara en attraktiv arbetsgivare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar