söndag 28 augusti 2011

Ofasta jobb är ett växande problem

SKTFs nya förbundsordförande Annika Strandhäll intervjuas i dagens nummer av Svenska Dagbladet. I intervjun lyfter hon bl.a. fram att antalet visstidsanställningar skenar, vilket är ett stort problem och en otroligt viktig facklig fråga. En tillsvidareanställning är ofta en förutsättning för att man skall kunna ta banklån eller få en lägenhet, därför är trygga anställningar något vi måste kämpa för.

Problemet med ökade antal visstidsanställningar finns även i Göteborgs Stad där en hel del arbetsgivare manipulerar med LAS för att undvika att medarbetare blir "in-LASade". Jag kan själv nämna ett flertal medlemmar som gått på visstidsanställningar i nästan fyra år utan att få någon tillsvidareanställning. Göteborgs Stad borde lyfta blicken, det är inget problem med att tillsvidareanställa eftersom rekryteringsbehovet är enormt de närmaste åren p.g.a. omfattande pensionsavgångar. Så finns det inte plats för medarbetaren på den arbetsplats den arbetar när den blir in-LASad så finns det garanterat plats någon annanstans i staden. Har en medarbetare arbetat i flera år i Göteborgs Stad kan vi konstatera att det är en kompetent medarbetare, och vår stad måste därmed ta tillvara på personen på bästa sätt.

Är glad över att SKTF nu tar tag i problematiken med visstidsanställningar. Bland annat kommer särskilda ombudsmän inom kort att utses som har ansvar för dessa frågor.
Är du medlem i SKTF och har tvingats gå på visstidsanställningar i flera år utan att få någon tillsvidareanställning? Tveka inte att kontakta oss så diskuterar vi hur vi kan driva detta vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar