onsdag 13 april 2011

Administratörerna är en förutsättning för en god välfärd

Det är oerhört glädjande att Moderaternas, Folkpartiets och Kristdemokraternas förslag om att bättre tillvarata administratörers kompetens i Göteborgs Stad vunnit gehör i Personal- och Arbetsmarknadsutskottet, och att ett upplägg om att inleda försöksverksamhet, t.ex. inom skola och socialtjänst, i syfte att utveckla administratörsyrket och bättre tillvarata administartörers kompetens nu ska presenteras. De borgerliga partierna har därmed lyssnat på SKTF, och på vårt administratörsnätverk i Göteborg om drivit frågan länge, och det är roligt att de lyckats få med sig även den röd-gröna majoriteten på banan.

I sitt förslag skriver (m), (fp) och (kd) att man föreslår att en försöksverksamhet inleds för att synliggöra och komma vidare i frågan om hur administratörers kompetens bäst tillvaratas. Ett sådant försök innebär även möjlighet till en vidare diskussion i frågan om hur det administrativa stödet värderas och nyttjas. Försöksverksamheten bör kunna bestå av olika pilotprojekt där man prövar frågeställningar och arbetssätt som personal och arbetsgivare gör tillsammans.

Våra administratörer är en bortglömd och undervärderad grupp, som ofta tas för given av arbetsgivaren. En väl fungerande välfärd är ju dock beroende av en väl fungerande administration, där våra chefer frigörs från administrativa uppgifter för att kunna koncentrera sig på att vara goda ledare och för att dem som arbetar direkt gentemot medborgarna, i exempelvis socialtjänsten, ska få möjlighet att lägga största delen av sin arbetstid på brukarna, istället för att arbetstiden äts upp av administrativa arbetsuppgifter.

Att bättre tillvarata administratörers kompetens och utveckla administrationen i Göteborgs Stad innebär också möjligheter för våra administratörer att utvecklas inom sitt eget yrke. Hur administratörerna organiseras är också en oerhört viktig fråga, SKTF propagerar för att inrätta administrativa enheter istället för att administratörerna är utspridda på massor med chefer. Gemensam enhet med gemensam chef skulle innebära större möjligheter till schystare löneutveckling, och en bättre utveckling för övrigt i yrket.

SKTF ser fram emot att få bidra med våra idéer till den kommande försöksverksamheten. Det finns ju ingen mer lämpad att bidra till detta än det fackförbund som organiserar administratörerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar