torsdag 21 april 2011

Sparbeting leder inte till bättre kvalitet

Idag debatterar jag och mina vice ordföranden Tina och Annika på GP Debatt. Den s.k. förändringsfaktorn i Göteborgs Stads budget är ämnet, ett torrt men viktig ämne.

Allt sedan förra seklet har Göteborgs Stads budgetar innehållt en så kallad förändringsfaktor, de senaste åren en procent av verksamheternas budget. Den är tänkt som en stimulans till att arbeta med förändringar och förbättringar i metoder, kvalitet och arbetsorganisation. Förvaltningarna i staden har dock valt att lägga ut procenten som ett generellt sparbeting ute i verksamheterna vilket inneburit att alla verksamheter har fått sin ram sänkt med en procent varje år, och sedan gjort åtgärder inom den sänkta ramen vilket i de flesta fall hanterats som ett sparbeting.

Detta är absurt, och det mest absurda är att det tydligen är tillåtet att bryta på kommunfullmätiges beslut år efter år utan att det får några konsekvenser. Om förändringsfaktorn ska finnas kvar vill SKTF göra den till en ledningsfråga. Det är varje förvaltningslednings ansvar att förändrings- och förädlingsprocesser kommer till stånd. När de genomför dessa processer och resultat kan uppvisas kan de räknas av mot faktorn, men om detta inte sker redovisar ledningarna skälen i bokslutet. Det finns ett balanskrav på Göteborgs Stad, men inte på varje enskild enhet inom staden. På samma sätt finns det, som vi ser det, ett förändringskrav på en procent på Göteborgs Stad som helhet, men inte på varje enskild arbetsplats. Så tolkar vi fullmäktiges beslut, en församling som vi länge trott vara högsta beslutande församling i Göteborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar