onsdag 27 april 2011

Nu siktar vi mot avtalsrörelsen 2012

I år är sista året för SKTFs nuvarande löneavtal, och en ny avtalsrörelse drar igång i höst. Igår utsåg Region Väst våra representanter till SKTFs nationella avtalsgrupp, som är en referensgrupp inför att det nya avtalet ska tecknas våren 2012. Tina Niinisalo från Göteborg (tillika min vice ordförande) och Britt-Marie Hellström från Västra Götalandsregionen blev våra representanter i avtalsgruppen denna gång.

Vilka frågor ska vi driva denna gång, förutom ett så högt löneutfall som möjligt för våra medlemmar? Ja det är mycket som kan förbättras, inte minst att få fart på löneprocessen så att våra medlemmar kan säga att de vet varför de har den lön de har och hur de ska göra för att påverka sin lön. Jag hade önskat att löneprocessen ingick i avtalet, då blir det nämligen ett avtalsbrott om arbetsgivaren bryter mot den och då får facket en betydligt större påverkansmöjlighet (avtalsbrott = skadeståndsgrundande). Det går alldeles för trögt hos alltför många arbetsgivare mot att få en fungerande löneprocess.

Förutom själva lönen är det ju också många av de övriga villkoren som jag skulle vilja förbättra, inte minst för de visstidsanställda. Arbetsgivarna, inklusive Göteborgs Stad, anställer fler och fler på visstidsanställningar istället för att tillsvidareanställa, vilket innebär att fler och fler arbetar under otrygga villkor. Bl.a. skulle jag vilja att samtliga visstidsanställda fick en uppsägningstid på en månad, idag är det så att om man inte avtalat om annat i sitt anställningsavtal så har man förbundit sig att arbeta tiden ut utan uppsägningstid, vilket innebär att man kan tvingas tacka nej till en tillsvidareanställning om man blir erbjuden en sådan. Jag får fler och fler medlemmar som kontaktar mig och berättar att de har hamnat i denna situationen så det är ett stort problem numera.

Det borde heller inte få vara möjligt att manipulera med LAS som många arbetsgivare, inklusive Göteborgs Stad, frekvent gör genom att se till att medarbetare arbetar under olika anställningsformer (vikariat och allmän visstidsanställning) under lång tid, och därmed undviker regeln som säger att man har rätt till en tillsvidareanställning efter 2 år hos samma arbetsgivare. Men för att bli "in-LASad" krävs det att man varit anställd under samma anställningsform under 2 år, så den oschyste arbetsgivaren kan manipulera med systemet och låta en medarbetare arbeta i nästan 4 år utan att behöva erbjuda denne en tillsvidareanställning. En schyst arbetsgivare beter sig inte på detta sätt, men det blir tyvärr alltmer vanligt förekommande även inom kommuner och landsting.

Sen måste kampen för jämställda löner givetvis fortsätta, och där gäller det att hålla ut och inte ge upp hoppet. Jag är stolt över att SKTF är ett av få fackförbund som offensivt driver frågan om att eliminera de strukturella löneskillnaderna, men tycker samtidigt att fler fackförbund borde hänga på. Men där hyser jag gott hopp, åtminstone om våra systerförbund inom TCO-familjen.

Vilka frågor tycker du att SKTF ska driva i avtalsrörelsen 2012? Mejla in dina synpunkter och idéer till avtal2012@sktf.se.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag tycker SKTF ska sikta på att FAS 3
    are får det bättre och inte bara tiga om
    problemet som SKTF gör nu tycker jag.
    Hälsningar från
    Ombud avd 400

    SvaraRadera
  2. Tack för ditt inlägg. Håller med om att SKTF måste bli ännu mer aktiva i debatten kring fas 3. Vi får hjälpas åt att försöka påverka vårt förbund i rätt riktning.

    Ha det gott!

    Mvh Marcus

    SvaraRadera