onsdag 27 april 2011

Kasta förslaget om ny missbruksvård i papperskorgen

Idag presenterade regeringens utredare Gerhard Larsson sitt förslag till förändringar i missbruksvården. Han anser att socialtjänsten inte längre ska ha ansvar för behandlingen av missbrukare, utan landstingen ska bestämma vilken vård och behandling som ska ges.

Gerhard Larsson är rejält ute och cyklar. Det är oerhört viktigt att inte reducera det sociala arbetet i missbruksvården. Många kommuner har ett utvecklat arbete kring detta, och att inte låta det arbetet och andra metoder utvecklas vidare vore väldigt olyckligt.

Brukar- och klientorganisationer pekar också på att utredningens förslag kommer att försämra missbrukarnas rättigheter till behandling. Om vården regleras i hälso- och sjuvårdslagen istället för socialtjänstlagen försvinner den enskildes möjlighet att hävda sin rätt i domstol.

Självklart borde dock reglerna för kommunernas och landstingens samverkan skärpas. De måste ta fram gemensamma överenskommelser, där det tydligt framgår vilket samlat behandlingsutbud som erbjuds och vem som ska göra vad i förhållande till individen. Men Gerhard Larssons förslag hoppas jag att regeringen kastar i papperskorgen.

3 kommentarer:

  1. Är missbrukare informerade av socialtjänsten att de kan hävda sin rätt i domstol?

    SvaraRadera
  2. Gerhards förslag är helt genialt,han är en hjälte. På detta sätt flyttas fokus från hopplösa alkoholister till vardags och arbetande alkoholister som fortfarande som bidrar och som det är samhällsekonomiskt försvarbara. Med detta kan det frigöras massor av resurser.

    SvaraRadera
  3. Hej Sossetanten!

    De ska informeras om rätten att överklaga beslut, och hur de ska gå till väga. Sen vet jag att det brister på sina håll.

    Och "Anonym": vår åsikter om detta går uppenbarligen isär, vilket även vår människosyn verkar göra. Övriga kommentarer känns överflödiga.

    Mvh Marcus

    SvaraRadera