lördag 2 april 2011

Juholts syn på de kommunala jobben är gammalmodig

Jag är, till skillnad från Socialdemokraternas nyvalda partiledare Håkan Juholt, väldigt skeptisk till bidragsjobb enligt SNS-modellen. SNS brukar kallas direktörernas ABF. Deras konjunkturråd presenterade i januari förslag till ”strukturella reformer” för svensk ekonomi. Högst upp på listan stod något som de kallar ”välfärdsjobb”. Det betyder inte någon utbyggnad av välfärdsektorn, som man från SNS ofta varit motståndare till. SNS har traditionellt stått för en närmast nyliberal syn. SNS ”Välfärdsjobben” handlar om att arbetslösa ”som får sin försörjning av samhället” måste ”utföra välfärdsuppgifter som annars inte skulle bli gjorda”.

Tycker att det är ganska så anmärkningsvärt att Juholt är positiv till denna typ av lågt betalda tvångsjobb. Det som den offentliga sektorn behöver är fler ordinarie anställda med goda kunskaper. Kommunernas största utmaning framöver är att i samband med enorma pensionsavgångar bli en attraktiv arbetsgivare för yngre personer. Då måste statusen höjas på jobben inom den kommunala sektorn, de s.k. "välfärdsjobben" skulle innebära det motsatta. Skall man använda jobben i välfärdssektorn som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd föredrar jag modellen med plus-jobb som betalas med avtalsenliga löner. Välfärdsjobben ska tydligen betalas med ersättning enligt socialbidragsnormen, till och med under a-kassenivån.

Nej Håkan Juholt, ditt utspel om välfärdsjobb andas en gammalmodig syn på jobben inom den offentliga sektorn. Satsa istället på att kommunerna ska bli attraktiva arbetsgivare så att vi får världens bästa och mest moderna välfärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar