torsdag 7 april 2011

En attraktiv arbetsgivare garanterar reallöneökningar

Inför årets löneförhandlingar har vi i SKTF Göteborg stora farhågor om att våra medlemmar inte kommer att få några reallöneökningar 2011. Golvet i vårt löneavtal säger i år 1,5 procents löneökningar för SKTFs medlemmar som kollektiv, dock finns inga individgarantier utan som enskild individ kan man få mer eller mindre beroende på bl.a. prestation.

Även om procentsatsen i vårt avtal enbart är ett golv, och att det formellt inte finns något tak i löneavtalet, så brukar dock löneökningarna för SKTFs medlemmar i Göteborgs Stad hamna på strax över golvet (för 2010 blev det exempelvis löneökningar på 2,33 procent, golvet var då 2 procent). Tänker Göteborgs Stad fortsätta denna trend även i år, och att löneökningarna då hamnar på strax över 1,5 procent, så innebär det att massor av SKTFs medlemmar inte kommer att få några reallöneökningar 2011 i förhållande till inflationen.

Just nu pågår inledande löneöverläggningar i alla förvaltningar i staden och givetvis kommer SKTF hårt driva frågan om reallöneökningar, men ska vi bli framgångsrika i detta krävs det en vilja från arbetsgivaren att tillgodose vårt krav.

Göteborgs Stad strävar efter att bli en attraktiv arbetsgivare, och ska man bli det anser SKTF att man måste erbjuda reallöneskydd för medarbetarna. Göteborgs Stad är dessutom inne i en enorm generationsväxling där massor med medarbetare kommer att gå i pension de närmaste åren. SKTFs undersökning om vad som är viktigt när yngre personer söker jobb visar att kommuner inte ses som en attraktiv arbetsgivare, utan man vill hellre söka sig mot den privata sektorn. Vill Göteborgs Stad bli en attraktiv arbetsgivare för yngre så är reallöneskydd en oerhört viktig faktor. Dessutom borde inte ekonomin sätta några käppar i hjulet eftersom Göteborgs Stad gick hundratals miljoner plus förra året, och prognoserna för i år visar en stor ekonomisk stabilitet i så gott som alla förvaltningar.

Upp till bevis Göteborgs Stad: vill ni vara en attraktiv arbetsgivare?

3 kommentarer:

  1. Jag håller med til 100 %. Om staden ens ska kunna ha en chans att ha kvar oss kompetenta så är det verkligen upp till bevis!

    SvaraRadera
  2. Fick häromdagen en kommentar från en god vän, framgångsrik i den privata sektorn. Han undrade hur jag, som han uppfattar som kompetent, driven och resursstark inom flera områden, tänker när jag troget stannar kvar hos Göteborgs Stad. Bra fråga, känns det som i vissa lägen.

    SvaraRadera