måndag 18 april 2011

Rör inte semesterlagen!

Högerdebattören Johan Norberg har gjort ett utspel om att avskaffa rätten till semester. Han anser att antalet semesterdagar ska avgöras genom förhandlingar mellan parterna på arbetsmarknaden, inte genom statligt tvång. Men egentligen vill Johan Norberg helst att varje individ ska förhandla om sina semesterdagar direkt med arbetsgivaren.

Jag kan se framför mig vilken situation vi skulle hamna i om vi i fackföreningsrörelsen tvingades tjafsa om antalet semesterdagar med våra arbetsgivare. För att inte tala om hur det skulle bli om varje individ tvingades göra det: acceptera få semesterdagar eller sumpa chansen till att få jobbet. Grunden att alla löntagare har laglig rätt till 25 dagars semester per år är oerhört viktigt, sen kan vi ju gärna förhandla om fler semesterdagar (i kommun och landsting har vi exempelvis förhandlat fram att medarbetare över 40 år har 31 semesterdagar, och när man fyllt 50 får man 32 semesterdagar). Om den lagstadgade rätten till 25 dagars semester togs bort så är jag tyvärr övertygad om att vi skulle kunna glömma att få lika mycket semester.

Rätten till semester är en förutsättning för att vi ska få rekreation så vi orkar med att arbeta fram till pension. Så rör inte semesterlagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar