tisdag 8 juni 2010

Borg undviker debatten

Aftonbladet skriver idag om att finansminister Anders Borg mörkar att lönerna hålls nere. Borg menar att regeringens skattesänkningar ger fler jobb, men vill inte prata om att Moderaternas allra viktigaste fråga, "jobbskatteavdraget", bygger på lägre löneökningar. Annat var det före senaste valet. I vårmotionen 2005 räknade Moderaterna till och med ut hur mycket lägre löneökningarna skulle bli tack vare jobbskatteavdraget.
Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, uttalar i artikeln att han ser en risk för att jobbskatteavdraget leder till en låglönenivå som är svår att ta sig ur. – Ett problem är att man inte kan fortsätta med skattesänkningar i all evinnerlig tid. Däremot finns det en risk att lönepressen blir permanent.
Roger ser USA, där man haft jobbskatteavdrag sedan 1975, som ett avskräckande exempel. – Stora delar av det amerikanska löntagarkollektivet har inte sett några förbättringar av sina timlöner sen 70-talet därför att systemet med skatterna och andra regler verkar nedpressande på lönerna.

Det är dags att Anders Borg tar denna debatt och tydliggör vart Moderaterna står. Det gynnar definitivt inte Sveriges ekonomi om lönerna pressas ner eftersom vi då konsumerar mindre. Även om skattesänkningarna ger mer i plånboken för vissa, så är det omöjligt att sänka skatterna hur mycket som helst. För låga skatter innebär dessutom att den offentligt finansierade välfärden försämras, vill Moderaterna och övriga regeringspartier det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar