måndag 21 juni 2010

Staten tjänar miljarder på socialförsäkringarna

Varje år tjänar staten miljarder på socialförsäkringarna, rapporterar flera medier idag. Kritikerna menar att det är olagligt, avgifterna som tas ut ska enbart bekosta socialförsäkringarna och ingenting annat (enligt Folksam är det så lagstiftningen är formulerad).

Enligt Folksams beräkningar kommer överskottet i de allmänna trygghetssystemen att vara hela 89 miljarder de närmaste fyra åren. Pengarna utgörs av de sammanlagda överskotten i föräldraförsäkringen, sjukförsäkringen, efterlevandepensionen och arbetsskadeförsäkringen. Regeringen har minskat kostnaderna för socialförsäkringarna, men inte avgifterna i samma utsträckning.

En sak är om det blir överskott i dessa system, men om detta är planerat tycker jag att det är väldigt allvarligt. Socialdemokraterna kritiserar givetvis regeringen för detta, och anklagar dem för att finansiera skattesänkningarna med dessa överskott. Jag tycker det är självklart att regeringen måste se över detta, skattesänkningar får inte bekostas av avgifter som redan utsatta personer betalar. Det är inte rimligt och rättvist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar