tisdag 22 juni 2010

Vrångbild att äldre och rika lämnade a-kassan

Regeringen påstår att det var främst äldre och rika personer som lämnade a-kassan i samband a-kasseförsämringarna 2007. Detta är en vrångbild, enligt TCO, som pekar på följande:
  • 240 000 personer som gick ur a-kassan 2007 var under 55 år, och har alltså långt kvar till pensionen. Dessa personer var, och är, i starkt behov av en bra a-kassa.
  • Bland "förmögna" ingår till exempel de som äger en bostadsrätt värd en miljon kronor. Det är orimligt att behöva avyttra bostaden för att kunna leva på pengarna i händelse av arbetslöshet.
Regeringen vill uppenbarligen ge intrycket att a-kasseförsämringarna inte haft någon större negativ inverkan på "vanliga" löntagares inkomsttrygghet. Statistik kan man ju manipulera med hur som helst, men det finns ingen anledning att påstå något annat än att enormt många löntagare tvingats lämna a-kassan av kostnadsskäl, trots att de är i behov av den. Regeringen ska inte smita ifrån sitt ansvar för vad deras beslut innebar, och fortsätter att innebära, för enormt många låg- och medelinkomsttagare som inte har råd med a-kassan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar