torsdag 24 juni 2010

Yttrandefrihet i offentlig sektor

Igår visades ett inslag i Västnytt som uppmärksammade att två chefer i Göteborgs Stad vill få en tjänsteman utbytt efter ett uttalande som denne tidigare gjort i programmet. De två cheferna uttrycker denna önskan i ett brev till tjänstemannens chef. Det var i samband med att en flicka med funktionsnedsättning efter ett beslut förlorade sin kontaktperson som tjänstemannen framförde kritik i Västnytt.

Göteborgs Stads stadsdirektör Åke Jacobsson uttalar sig inslag och kritiserar de två chefernas agerande. Han menar att de borde känna till vad som gäller kring yttrandefrihet för medarbetare inom offentlig sektor. Åke Jacobsson lovar också i inslaget att genomföra en informationsinsats i Göteborg Stad så att alla verkligen ska få kunskap om att alla medarbetare i kommunen har rätt att framföra kritik mot arbetsgivaren offentligt.

Jag tycker det är positivt att Göteborgs Stad gör en informationsinsats om yttrandefrihet på jobbet, fler händelser än just denna pekar ju dessutom på behovet av en sådan insats. Det är viktigt att våra verksamheter bedrivs så öppet som möjligt, och medborgarna har rätt till sådan insyn att de kan ställa rättmätiga krav på våra politiker. Vi medarbetare inom den offentliga sektorn har full rätt, och ur demokratisk synpunkt kanske också skyldighet, att påtala felaktigheter och brister.

Klicka här för att se inslaget i Västnytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar