onsdag 7 juli 2010

Sämre arbetsvillkor är Centerns recept mot ungdomsarbetslösheten

Centerpartiets ledare Maud Olofsson skriver idag på GP Debatt om sitt partis nya arbetsmarknadsmodell. I korthet går modellen ut på att lägre löner och försämrad arbetsrätt är receptet för att komma åt ungdomsarbetslösheten.

Jag tycker att Centerpartiet är ute och cyklar när de påstår att det är löntagarnas villkor och trygghet som är orsaken till den höga ungdomsarbetslösheten. Min åsikt är att det krävs en offensiv arbetsmarknadspolitik för att få in fler ungdomar på arbetsmarknaden genom bl.a.rejäla satsningar på vuxenutbildning och kompetensutveckling, samt en långsiktig politik för den offentliga sektorn. Vi som arbetar i en kommun ser exempelvis problemen men regeringens kortsiktiga politik, kommunerna vet inte vilka pengar de har att röra sig med på flera års sikt och har därmed svårt att planera sina verksamheter och vågar inte rekrytera fler medarbetare.

Jag tycker heller inte det är rättvist att bjuda in ungdomar på arbetsmarknaden med armbågen genom att ge dem sämre arbetsvillkor än oss andra. I förlägningen riskerar dessutom Sverige att permanentas som ett låglöneland, och låga löner innebär att vi konsumerar mindre vilket i så fall kommer att drabba ekonomin hårt. Det ska bli spännande att se vilken arbetsmarknadspolitik som hela den borgerliga alliansen enar sig kring inför valet, Moderaterna vidhåller ju starkt att man t.ex. inte vill försämra LAS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar