lördag 17 juli 2010

Ojämställt när arbetsskador granskas

Enligt en granskning av Dagens Nyheter är det nästan dubbelt så svårt för kvinnor som för män att få sina arbetsskador godkända hos Försäkringskassan. Ett skäl är brist på ny forskning, men Försäkringskassan riktar också kritik mot lagstiftningen.

Dessa siffor är fullständigt bedrövliga, trots att det ofta är kvinnor i offentlig sektor som drabbas av arbetsskador genom tunga lyft och annat så är det lättare för en man att få en arbetsskada godkänd. Det är ju också ett välkänt fenomen att forskning oftast fokuserar och lägger resurser på manliga problem och mansdominerade yrken. Om man la lika stora resurser på forskning om belastningsskador som på hjärt- och kärlsjukdomar skulle siffrorna som DN presenterar förmodligen se helt annorlunda ut. Dessutom har kvinnor i regel svårare än män att få gehör för sina besvär hos läkare eftersom de ofta inte tas på allvar och upplevs som gnälliga.

Jag tycker dock inte det är rimligt att enbart skylla på lagstiftningen, Försäkringskassan har givetvis ett ansvar att behandla alla lika och måste skärpa sig rejält i sina bedömningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar