tisdag 20 juli 2010

Okunskap försvårar rehab för arbetslösa

Idag skriver Christina Alvelin, enhetschef inom socialtjänsten samt magister i utvärdering och styrning inom hälso- och sjukvården, och Angela Aylward från den gröna tankesmedjan Cogito på GP Debatt om att okunskap bland läkare försvårar rehabilitering för arbetslösa.

När en läkare felaktigt tror att det är ekonomiska kvalifikationer som styr vem Försäkringskassan ska arbeta med och därför inte skriver sjukintyg bidrar denne till att öka marginaliseringen av arbetslösa och sjuka. Den enskilde förlorar då sin rätt till samordnad rehabilitering, skriver debattörerna.

I en rapport framkommer att läkare önskar fördjupa sin kompetens i försäkringsmedicinska frågor och i synnerhet när det gäller att bedöma patienters arbetsförmåga samt vilka skyldigheter och möjligheter andra rehabiliteringsaktörer har. I rapporten framkommer att sjukskrivning upplevs som en problematisk arbetsuppgift och flera läkare efterfrågar ett gemensamt verktyg för att hantera uppgiften bättre. Rapporten visar att det saknas policys som hanterar just sjukskrivningsfrågor och handläggningen kring dessa på flera mottagningar inom sjukvården.

Problemen som debattörerna pekar på är ju oerhört allvarliga, och jag hoppas att läkarna enligt önskemål ges kompetensutveckling i försäkringsmedicinska frågor så att ingen enskild ska behöva hamna mellan stolarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar