torsdag 15 juli 2010

Prostitution är inget yrke bland andra

Medierna har ju fullständigt dominerats av Littorin-affären den senaste veckan. Oavsett vad som är sant eller inte så blir jag illa berörd av den cynism som präglar affären. Att människor är inblandade verkar ointressant när det handlar om vad som sker i maktens korridorer. Politikens spin doctors får härja fritt för at minimera skadorna och då verkar alla tricks tillåtna, inklusive att väcka sympatier genom att dra in huvudpersonens familjemedlemmar.

Jag har också tagit del av en hel del kommentarer på nätet om den unga kvinna som påstår att Littorin köpt sex av henne. Många väljer att attackera kvinnan med kommentarer som att hon får skylla sig själv eftersom hon själv valt att prostituera sig. Det slitna gamla uttrycket "världens äldsta yrke" används också frekvent.

Prostitution är dock inte ett yrke bland andra. De allra flesta kvinnor som prostituerar sig kommer från väldigt trasiga bakgrunder där övergrepp och missbruk inte är ovanligt. Att påstå att prostitutionen är ett eget val är ett naivt påstående, för dessa kvinnor handlar det dels om överlevnad, dels om total brist på självförtroende och självkänsla. Göteborgs Stad har verksamheter som arbetar med att få dessa kvinnor på fötter, jag har själv träffat flera av SKTFs medlemmar som arbetar där och hört deras historier så jag vet vad jag pratar om.

En intressant debatt som uppkommit i spåren av Littorinaffären är om sexköpslagen är kontraproduktiv eftersom det bara är köparen som utför en kriminell handling. Jag vet för lite om vilka effekter sexköpslagen har fått för att kunna ha en åsikt om detta, men jag tycker det är självklart att det ska vara kriminellt att köpa sex eftersom det är svaga och utsatta människor som utnyttjas.

4 kommentarer:

  1. Enligt alla som jobbar med prostitutionsproblematiken i Sverige, socialarbetare och poliser, så har lagen bidragit till stora framsteg i arbetet med att minska prostitutionen. F övr är det ju en moralisk fråga ! Precis som du själv säger, så har ju tjejerna inte valt denna karriär frivilligt- oavsett vad vissa hävdar- och skall naturligtvis inte straffas. Det bör däremot de människor som utnyttjar dem och framför allt de som tjänar pengar på dem, så det borde väl inte vara någon svårighet för dig att ta ställning i den frågan. Själklart kan man inte betrakta sexköpslagen som kontraproduktiv. Lagen är inte enbart ett tekniskt hjälpmedel, utan även i allra högsta grad ett uttryck för ett moraliskt ställningstagande. Ett exempel på hur absurt ett sådant resonemang skulle te sig i andra sammanhang skulle tex kunna vara förbudet att hantera barnpornografi. Ingen skulle väl idag kunna hävda att lagen för att den inte effektivt hindrar denna hantering, skulle tas bort eller förändras så att även barnen straffades? Andra exempel skulle kunna vara mord, rån, misshandel. Vi straffar ju inte offren eller hur? Frågan är alltså inte enbart vilken effekt en lag har! Ibland är det kanske mer relevant att diskutera påföljdsfrågan ! Ändock, ingen tror väl att fler tjejer, enligt resonemanget- ha, det är bara torsken som kan straffas - skulle ge sig in i prostitutionsträsket. Kontraproduktivt ?!? Nä, dom har gått vilse i pannkakan !

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Tack för ditt kloka inlägg. Sedan jag skrev detta på bloggen har jag satt mig in i lagen, och även diskuterat detta med några av SKTFs medlemmar som arbetar med prostituerade. Jag håller fullständigt med dig och inser nu att sexköpslagen är rätt konstruerad. Fokus måste ligga på att skydda kvinnorna eftersom prostitution inte är något självvalt yrke bland andra.

    Ha det gott!

    Mvh Marcus

    SvaraRadera
  3. Vänstersympatisören31 juli 2010 kl. 20:04

    Jag tycker resonemanget bakom sexköpslagen är minst sagt väldigt virrigt och ologiskt. "Kvinnor som säljer sex gör det för att de inte har nåt annat val. Därför ska vi ta bort detta enda val". Typ. Om dom inte har ett annat val så ge dom då ett annat val för bövelen. Det går aldeles utmärkt, och det utan att kränka deras självbestämmande rätt över den egna kroppen. Kvinnor är inte omyndiga småbarn och ska inte behandlas därefter.

    Tänk om man resonerat likadant för hundra år sen när arbetare slet ihjäl sig tolv-fjorton timmar om dagen i gravt hälsofarliga fabriker för skitlöner, utan allt vad anställningstrygghet hette? Alltså tänk om man förbjudit frabriksarbete "det finns inga lyckliga fabriksarbetare", istället för att stärka deras rättigheter genom kamp. Sexköpslagen är en skam för arbetarrörelsen och förnedrande mot kvinnor. Anser jag i alla fall.

    SvaraRadera
  4. Hej vänstersympatisören!

    Dina jämförelser tycker jag är väldigt märkliga, som jag skrev i blogginlägget är exemplen många på kvinnor som hamnar i prostitution eftersom de inte har något annat val p.g.a. missbruk eller tidigare övergrepp som gjort att de totalt saknar självförtroende och självkänsla. Prostitution är därmed inget yrke bland andra, och sexköpslagen behövs för att skydda dessa kvinnor, och resurser måste avsättas av kommunerna för att ta hand och rehabilitera kvinnorna till ett bättre liv. Att jämföra prostitution med fabriksarbete blir därmed väldigt konstigt.

    Mvh Marcus

    SvaraRadera