söndag 4 juli 2010

Sluta med personangreppen - börja debattera sakpolitiken

Igår publicerades en debattartikel på DN.se som kritiserar personkampanjen mot oppostionsledaren Mona Sahlin (artikeln var undertecknad av samtliga 26 socialdemokratiska distriktsordförande runt om i landet).

Jag är själv väldigt trött på personfixeringen i svensk politisk, och avsaknaden av debatt kring sakpolitiken. Jag märker också att Mona Sahlin är väldigt utsatt för oseriösa och osakliga hatkampanjer. Många av oss har säkert fått brev, mejl och You Tube-filmer tillsända som går ut på att såga och håna Mona Sahlin, ofta på ett väldigt personligt plan där man raljerar över hennes sätt att tala på och hennes sätt att sminka och klä sig. Den typen av personangrepp tycker jag är osmakliga, och när dessutom ministrar som Mats Odell och Sven Otto Littorin indirekt bekräftar hatkampanjerna genom att kalla de röd-grönas politik för "Tobleronepolitik" bli jag ganska upprörd. Den typen av lågvattenmärken hör inte hemma i svensk politisk debatt.

Det är väldigt tråkigt att vissa svenska politiker faller i fällan och använder den här typen av fula tricks. Den politik som Mona Sahlin står för ska debatteras och kritiseras på ett konstruktivt sätt, men att håna och förlöjliga henne som person är inte acceptabelt. Tyvärr är det ju inte ovanligt att starka och ledande kvinnor i vårt samhälle drabbas av den här typen av kampanjer (det finns många exempel på det genom åren). Jag hoppas att samtliga partiledningar tar sitt ansvar och inför nolltolerans mot personangrepp i den politiska debatten, och ser till att deras partiorganisationer följer detta nu när valrörelsen drar igång på allvar. Vi väljare vill veta vad de två olika regeringsalternativen vill driva för politik kring bl.a. jobben, välfärden, miljön och jämställdheten. Det är innehållet i partiernas politik som är det mest intressanta, inte personerna som leder partierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar