tisdag 18 januari 2011

Fack, arbetsgivare och politik har gemensamt ansvar för strukturella löneskillnader

"Höj lärarlönerna med 5 000 kr", ropar GT ut idag som ett förslag för att Göteborg ska få Sveriges bästa grundskola. Självklart borde den pedagogiska personalen ha högre löner, precis som all annan personal i kvinnodominerad verksamhet. I yrken och branscher där de flesta är kvinnor tjänar alla mindre än i yrken och branscher där de flesta är män. Faktum är att Sverige har en av världens mest könssegregerade arbetsmarknader.

Löneskillnaderna ett jätteproblem för vår välfärdssektor, som är kvinnodominerad. Vill vi kunna ha hög kvalitet i välfärden måste vi också kunna dra till oss och behålla den bästa personalen. Då kan vi inte ligga efter lönemässigt på grund av samhällets förlegade värdering av kvinnligt och manligt arbete.

SKTF har kommit med ett konkret förslag om en jämställdhetskommission för att komma till rätta med problemet. Vi vill ha ett trepartsamtal med representanter från arbetsgivarorganisationer, fackföreningsrörelsen och regering. Det är inte okej att vi bara pratar och pratar år efter år om problemen med strukturella löneskillnader, nu är det hög tid för verkstad! Och politiken kan heller inte avsäga sig ansvaret genom att lämna över frågan helt åt arbetsmarknadens parter att hantera. Dels klarar uppenbarligen inte fack och arbetsgivare av att lösa detta om man ska vara självkritisk, dels är det ett enormt samhällsproblem att kvinnors arbete värderas lägre än mäns och där har politiken ett stort ansvar. SKTF kommer att fortsätta kämpa för att regeringen ska inse det ohållbara i dagens situation, och för att man ska vidta konkreta åtgärder som ger resultat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar