söndag 30 januari 2011

Kamprad är inget helgon

Är fascinerad över reaktionerna efter "Uppdrag Gransknings" avslöjande om IKEA-grundaren Ingvar Kamprads avancerade skatteplanering. I programmet avslöjades att tre procent av det som säljs på Ikeavaruhusen hamnar i det Luxemburgregistrerade företaget Inter Ikea, som äger rättigheterna till Ikeas varumärke, koncept och produkter. Var pengarna sedan tagit vägen har hittills varit okänt. Men enligt "Uppdrag granskning" samlas de skattefritt på hög i Kamprads stiftelse Interogo i skatteparadiset Liechtenstein. Eftersom Kamprad ses av många som ett helgon har dessa avslöjanden, och att media har mage att granska honom och hans image, fått stark kritik.

Ingvar Kamprad har i alla år jobbat stenhårt för att upprätta sin image som en vanlig snål smålänning som inte bryr sig nämnvärt om IKEAs miljardinkomster, men bryr sig desto mer om sin hemort Älmhult och näringsverksamheten där. Under den senaste tiden har bilden av Kamprad blivit mer nyanserad, bl.a. genom Johan Stenebos bok "Sanningen om IKEA" och senaste avsnittet av Uppdrag Granskning. IKEA är på många sätt ett fantastiskt företag som betytt oerhört mycket för svenskt näringsliv, och för många svenskar som genom åren fått möjlighet att köpa möbler av hyfsad kvalitet och snygg design till billiga priser. Kamprad har enträget byggt upp myten om sig själv, och väldigt många tycks ha köpt hans skådespeleri. Nu när det slås hål på myten blir många väldigt upprörda och vill inte höra sanningen.

Det är ju ingenting nytt att svenska företag och företagsledare gör allt för att betala så lite i skatt som möjligt. Att Kamprad byggt upp bilden av sig själv som en hederlig och jordnära smålänning som räddar närbutiken från konkurs genom att skjuta till några tusen gör dock att han faller från sin pidestal när det framkommer att han genom åren undvikit att betala miljarder i skatt, och därmed undanhållit den svenska välfärden viktiga inkomster. Hans agerande kan man tycka vad man vill om, och det förminskar inte heller IKEA som ett fantastiskt företag. Men det blir bara löjligt när Kamprad fortsätter att spela teater istället för att stå för att han jobbar stenhårt för att betala så lite som möjligt i skatt, precis som de flesta andra stora svenska företagsledarna. Kamprad är inget helgon, precis som de flesta andra av oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar