torsdag 13 januari 2011

Göteborg ska bli en Fairtrade City med hjälp av SKTF


Nu ska Göteborg bli en Fairtrade City och målet är att hela Göteborgssamhället använder sin konsumentmakt till att göra världen bättre.

Fairtrade City är en diplomering från organisationen Fairtrade, som arbetar med rättvisemärkning av olika produkter, främst livsmedel. Diplomeringen innebär att stadens offentliga och privata sektorer tar gemensamt ansvar för etisk upphandling och utbud av Fairtrade-varor. Det handlar också om informationsinsatser och kampanjer för att göra Fairtrade och etisk konsumtion mer känt.

Men innan Göteborg får sin diplomering måste staden uppfylla ett antal kriterier.
Till exempel måste Göteborg kunna visa upp att här säljs minst 110 Fairtrade-märkta produkter fördelat på fler än tolv dagligvarubutiker och att minst sex caféer, restauranger eller hotell serverar Fairtrade-märkt kaffe eller liknande produkter. Dessutom ska minst 75 arbetsplatser servera Fairtrade-märkt mat i sina lunchrestauranger och 25 av dem ska servera minst två produkter.

Syftet med diplomeringen är att uppmuntra en löpande förbättring. Därför ingår också krav om att kontinuerligt vidareutveckla arbetet och öka den etiska konsumtionen inom den offentliga sektorn för att diplomeringen ska kvarstå.

Den stora utmaningen ligger i att få detta att bli stort i hela Göteborgssamhället. Ett av de första stegen blir att bilda en styrgrupp dör en rad aktörer utanför kommunen finns representerade, och i den styrgruppen kommer givetvis SKTF att ingå genom Annika Strandhäll, 2:e vice ordförande i SKTF Göteborg och dessutom 2:e vice förbundsordförande. Det ska bli fantastiskt roligt att vara delaktiga i detta arbete, och bidra med våra kunskaper, erfarenheter och engagemang. SKTF har länge kämpat för att Göteborg ska ta detta steg, och nu är det äntligen på väg att bli verklighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar