onsdag 26 januari 2011

Vad är viktigt när unga söker jobb?

Vad är viktigt när unga söker jobb? Den frågan har SKTF ställt till 800 unga yrkesverksamma medlemmar och närmare 4 000 högskolestudenter. Det viktigaste för båda grupperna är intressanta arbetsuppgifter, bra arbetskamrater och personlig utveckling. Även bra balans mellan privatliv och arbetsliv är viktigt, medan goda karriärmöjligheter är viktigare för studenter och trygg anställningsform viktigare för de unga yrkesverksamma.

Bara 15 procent av studenterna förknippar kommun och landsting med intressanta arbetsuppgifter medan 38 procent associerar privata företag med detta. Personlig utveckling associerar 27 procent med privata företag mot bara 6 procent med kommun och landsting. Å andra sidan associerar fyra av tio unga anställda kommuner och landsting med bra balans mellan privatliv och arbetsliv, och sju av tio med trygghet i anställningen.

Men bilden är sammansatt. Åtta av tio av unga anställda i välfärdssektorn tycker att de i stor eller viss utsträckning har intressanta arbetsuppgifter och varannan tycker att deras arbete kommer till nytta för samhället. Samtidigt vill bara 15 procent av studenterna i första hand arbeta i offentlig sektor, mot 43 procent i privat sektor. Bland de unga anställda är många missnöjda med uteblivna förväntningar på lön, vidareutbildning och ledarskapsstöd.

Resultatet av undersökningen är intressant, men inte speciellt förvånande. Det finns många fördomar om hur det är att arbeta inom offentlig sektor, exempelvis att kommuner och landsting är supertröga organisationer fyllda med medarbetare som vill göra så lite möjligt. Själv är jag en väldigt stolt kommunaltjänstemän som tycker att det är fantastiskt roligt och utvecklande att få arbeta med människor och utveckla den kommunala servicen till Göteborgs medborgare. De flesta tycker att vård, skola och omsorg är bland det viktigaste som finns, samtidigt som bilden av kommuner och landsting som tråkiga arbetsplatser är väldigt stark. Varför är det så? Tyvärr är väldigt många av oss som arbetar inom kommun och landsting starkt präglade av denna bild, istället för att vara stolta över de fantastiska insatser vi gör för väldigt många människor varje dag. Så sträck på ryggen alla kommunaltjänstemän, och berätta om hur kul och utvecklande det är att jobba inom offentlig sektor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar