måndag 31 augusti 2009

Det nya tuffa Sverige

Aftonbladet har under en längre tid publicerat artiklar under rubriken "Det nya tuffa Sverige" som handlar om människor som drabbats hårt av de nya reglerna för sjukförsäkringen. Reglerna har inneburit en tuffare attityd från Försäkringskassan gentemot långtidssjukskrivna, och exemplen blir fler och fler på människor som är för sjuka för att jobba, men för friska för att vara sjukskrivna (enligt Försäkringskassans bedömning). Nu börjar dessutom läkarna protestera mot att det blir alltmer vanligt att Försäkringskassan underkänner deras intyg (Läkarförbundets ordförande uttalar sig om detta i dagens Aftonbladet).

Det som är positivt idag jämfört med tidigare är att rehabiliteringsprocessen sätts igång mycket tidigare än förut när någon medarbetare blir sjukskriven, ju snabbare man sätter in åtgärder desto större är chansen att den sjukskrivne snart är tillbaka på jobbet. Det stora problemet med de nya reglerna är dock att väldigt mycket ansvar läggs på den enskilde för att klara sin rehabilitering. Det är tufft när man är sjuk och kanske i psykiskt dålig form att uppbringa så mycket kraft som ansvaret kräver. Sköter man inte detta tillräckligt bra så riskerar man bli utförsäkrad från Försäkringskassan, möjligen uppsagd från jobbet och i förlägningen kanske man tvingas söka försörjningsstöd från socialtjänsten.

Det är viktigt att arbetsgivarna har och tar ett stort ansvar för sina medarbetares rehabilitering vid sjukskrivningar, och anpassar arbetsplatsen och arbetsuppgifterna om så är nödvändigt. Även facket spelar såklart en viktig roll, man har rätt att bistås av en facklig företrädare i rehabilieringsprocessen och arbetsgivaren är skyldig att meddela denna rättighet till sin medarbetare. Man har även rätt att avstå fackligt bistånd, men det kan ju vara skönt att få stöd från någon vars lojalitet helt och hållet ligger hos dig och från någon som också är insatt i alla regler som gäller. Alla inblandade i rehabiliteringsprocessen har dessutom tystnadsplikt, så tveka inte att kontakta facket om du önskar stöd från en lojal kamrat.

Klicka här för att läsa dagens artikel i Aftonbladet om "Det nya tuffa Sverige".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar