onsdag 5 augusti 2009

Marianne Samuelsson och meddelarfriheten

Ingen har väl kunnat undgå de senaste dagarnas rabalder kring Gotlands landshövding Marianne Samuelsson. Jag tycker att det är rätt att hon tvingades lämna sin tjänst. Alla människors likhet inför lagen får aldrig tummas på, oavsett hur stor plånbok man har.

Jag reagerar också starkt på hennes uttalande där hon skyller turbulensen på illojala medarbetare. Är man offentligt anställd har man en grundslagsskyddad rätt till s.k. meddelarfrihet, d.v.s. att man har rätt att "läcka" information till media om sin arbetsgivare och behålla sin anonymitet. Detta är en viktig demokratisk princip för att offentlig verksamhet ska kunna granskas så att skattebetalarna, som ju finansierar den offentliga verksamheten, ska veta hur skattemedlen hanteras. Marianne Samuelsson visade totalt brist på respekt för meddelandefriheten, vilket ju är ett otroligt allvarligt agerande av en statlig chef.
Jag kan rekommendera SKTFs skrift "Låt inte jobbet tysta munnen", som handlar om yttrandefrihet på jobbet. Den går att beställa kostnadsfritt från vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar