söndag 23 augusti 2009

Ett fackligt medlemskap = trygghet

Under veckan som gick har fackens vikande medlemstal återigen varit i fokus och vi har i flera tidningar kunnat se enkäter där man frågar "folk på gatan" om de är medlemmar i facket eller inte, och vissa svarar givetvis att de inte är det eftersom man inte har någon nytta av facket.

Som facklig nörd kan jag fylla en hel roman med argument för varför man ska vara med i facket, ni som följer denna blogg utsätts ju för dessa argument i så gott som alla mina inlägg. Ett klockrent, och dagsaktuellt, argument är att när det är oroligt på arbetsmarknaden innebär ett fackligt medlemskap trygghet.

I Göteborgs kommun, där jag är fackligt aktiv, står de politiska besluten om nedskärningar som spön i backen just nu, och en hel del av SKTFs medlemmar riskerar att bli övertaliga på sina arbetsplatser. En stor fördel med att jobba i Göteborgs Stad dock att vi har anställningstrygghet, d.v.s. att man blir inte uppsagd om man blir övertalig på sin arbetsplats utan då erbjuds man andra arbetsuppgifter någonstans i staden. Skulle man dock tacka nej till ett s.k. skäligt erbjudande kan man bli uppsagd, men där spelar facket en viktig roll eftersom det måste förhandlas med oss om erbjudandet kan anses skäligt. Vi bevakar också att arbetsgivaren sköter hela övertalighetsprocessen på ett korrekt sätt, och själv brukar jag alltid framföra vikten av att lägga in lite hjärta i dessa situationer. Man måste ha respekt för att människor tycker att det är jobbigt att tvingas byta arbetsplats mot sin vilja, och då är det viktigt att arbetsgivarrepresentanterna har ett schyst och empatiskt förhållningssätt.

Ställs man inför sådana här situationer är det ju också skönt att veta att man har någon som backar upp en och ser till att allt går korrekt till. Vår lojalitet ligger ju alltid hos våra medlemmar och det är medlemmarnas intressen som går först, det är en väldigt viktig princip för oss i SKTF.

Nu är helgen snart slut och den kommande arbetsveckan kommer jag vika till stor del åt övertalighetsförhandlingar och att stötta de medlemmar som berörs av dessa. En krävande uppgift, men som sagt väldigt viktig. Ett fackligt medlemskap innebär att man aldrig står ensam, och det känns ju extra skönt i de tuffa tider som råder just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar