söndag 16 augusti 2009

Ja till kvotering!

Igår sommartalade oppositionsledaren Mona Sahlin och ett av utspelen handlade om att de röd-gröna vill lagstifta om att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser, minst 40 procent av ledamöterna skall vara kvinnor.

Debatten kring kvotering brukar ju vara ganska laddad. Själv är jag för kvotering när det gäller att få in fler kvinnor i bolagsstyrelserna. Näringslivet klarar uppenbarligen inte av att lösa detta problem på egen hand, sen nuvarande regering tog bort kvoteringshotet så har andelen kvinnor i bolagsstyrelser sjunkit. Ett av de vanligaste argumenten mot kvotering är att kompetensen skall styra i första hand när man rekryterar människor, men problemet är ju att bolagsstyrelserna missar en massa kompetens när man systematiskt väljer bort kvinnor. För att uppnå jämställdhet i näringslivet och komma runt de cementerade strukturerna där män hela tiden väljer andra män tror jag att det är nödvändigt med en lagstiftning om jämställd representation i bolagsstyrelserna. I Norge trädde en sådan lag i kraft för flera år sedan och resultatet har varit lyckat. Forskning visar dessutom på att i bolag som har mångfald i sina styrelser blir vinsten för företaget högre. Det gäller ju att samla så många olika kompetenser som möjligt för att styrelsen ska bli ett slagkraftigt lag där ledamöterna kompletterar varandra.

Mångfald är ju också otroligt viktigt för fackföreningsrörelsen. Jag avslutar detta inlägg med ett utdrag ur SKTFs värdegrund som redogör för vår syn på mångfald: "SKTF tror att mångfalden bidrar till en fackföreningsrörelse som ger ökade möjligheter till framgång och styrka. Mångfald höjer kompetensnivån och förstärker möjligheterna till god medlemsservice och ett effektivt företrädarskap."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar