måndag 10 augusti 2009

Yngre okunniga om kollektivavtal

En ny undersökning, som gjorts på uppdrag av pensionsförvaltaren Alecta, bekräftar det fackföreningsrörelsen länge känt till: yngre personer har låg kunskap om vad ett kollektivavtal är och vad det innehåller.

Vi som är fackliga nördar tycker att ordet "kollektivavtal" är ett av svenska ordlistans allra vackraste. Det handlar ju om att man har schysta villkor på jobbet och kollektivavtalen är en frukt av förhandlingar mellan facken och arbetsgivarna. Eftersom kunskapen om kollektivavtalens innehåll är så låg tar många förmånerna som ingår i avtalet för självklara, t.ex. att lönen höjs varje år, extra ersättning på kvällar, nätter och helger, försäkringar som skyddar dig om du blir skadad på jobbet, högre pension, möjlighet att få vara med och påverka på jobbet m.m. Men detta är inga självklarheter utan är ett resultat av det facket drivit igenom.

Kollektivavtalen omfattar ju alla på arbetsplatsen, även dem som inte är med i facket. Detta blir ju många irriterade över och tycker inte att det är rätt att vissa åker snålskjuts och får alla förmåner ändå, trots att man inte betalar medlemsavgiften till facket varje månad. Jag kan förstå irritationen men om kollektivavtalet endast skulle gälla dem som är medlemmar i facket skulle vi snart hamna i en situation där arbetsgivarna enbart anställer dem som inte är fackligt anslutna, det blir ju nämligen billigare för arbetsgivaren om den slipper ta hänsyn till ett kollektivavtal.

Anledningen till att arbetsgivarna är villiga att teckna kollektivavtal, som är kostsamma för dem, är en: facken kan ta till stridsåtgärder genom att ta ut sina medlemmar i strejk. Men ska facken fortsätta att ha ett stort inflytande krävs det att vi organiserar så många som möjligt på arbetsplatsen, ju fler medlemmar vi har desto större inflytande får vi och därmed större möjlighet att förhandla fram bra arbetsvillkor. Arbetsgivarna skulle ju inte vara intresserade av att teckna kostsamma avtal med en organisation som företräder mindre än hälften av medarbetarna, då skulle man kunna hantera situationen ändå om facken tar ut sina medlemmar i strejk. Detta kan du framföra till den av dina kollegor som åker snålskjuts och inte är med i facket. Hade alla resonerat som denne kan vi glömma alla de förmåner som kollektivavtalet innebär.

I SKTF satsar vi stort på att tydliggöra kollektivavtalets värde för våra medlemmar och presumtiva medlemmar, det är en viktigt prioritering för oss och brukar i regel bli en a-ha-upplevelse för dem som lyssnar.

Klicka här för att läsa mer om kollektivavtalet och vad det är värt för just dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar