söndag 30 augusti 2009

Ta våra barn och ungdomar på allvar

Under i stort sett varenda morgon under den senaste tiden har vi som bor i Göteborg vaknat till nya rapporter om ungdomar som anlägger bränder och och kastar sten mot poliser och spårvagnar i våra förorter. Detta känns såklart otäckt, och det är viktigt att kommunen tar detta på allvar.

Varför väljer man att sätta fyr på offentliga lokaler och bilar samt kasta sten på poliser och våra spårvagnar? Det måste ju bero på att jag känner nån form av utanförskap, och att det därmed inte spelar någon roll om jag följer lagar och regler eller förstör för mina medmänniskor.

Hur kommer man då åt den här problematiken? Ja, det finns ju inget enkelt svar på den frågan. Men en viktig åtgärd är att se till att det finns vuxna förebilder där våra ungdomar rör sig. Våra fritidsgårdar och våra fältarbetare spelar en otroligt viktig roll i detta arbete, och jag hoppas att våra politiker inser det i dessa spartider och inte helt slaktar deras verksamhet. Om inte annat får vi i SKTF försöka få våra politiker att inse detta, fritidsledarna och fältarbetarna är ju dessutom våra medlemmar.

Sen måste våra politiker börja ta våra barn och ungdomar på allvar. I varenda stadsdel i Göteborg finns det ett pensionärsråd för att man prioriterar att ta pensionärernas intressen på allvar, men jag har aldrig sett att det förekommer ett ungdomsråd någonstans i staden. Politikerna måste närma sig alla kategorier av medborgare och ta dem på allvar. Det är otroligt viktigt att även barn och ungdomar känner sig som en del av samhället, att deras frågor tas på allvar och att de känner att de kan påverka samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar